Home Projects Gallery The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio

The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio

The challenge for the architect at ACad Studio, Gurugram was to create an office in the basement, which will cater 4 different companies but should look like one big company’s office. The challenge was segregate the space without making visual partitions.

The site, ‘The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram designed by Aayush Chaudhary, Co-Founder, Principal Architect, ACad Studio is present in the basement; the focus was to create a space which doesn’t feel like a basement., ie: the office should be well-lit with sufficient air circulation. The idea was to create a co-working environment without creating partition walls. The entire theme of the office was based on fusion of natural materials, sunlight and greenery to give a lively feel to the office, which is present in the basement. The focus was on the employees, who has to work at least 8 hrs. in the office. Providing a cheerful environment in a stressed workplace was the major concern while designing.

What We Did

We designed the space providing 3 access to the building from ground floor. We opened up front and rear of the basement and covered it with glass to maximize the amount of light entering in the basement. The partitions we selected were made up of wooden frames and fixed glass to provide a transparency in the office. The spatial design was to divide the office into 3 zones. First zone containing a common reception area, conference room and toilets. The second zone had 2 offices which had 3 executive cabins and a workplace of around 10 -12 people. The third zone had another 2 offices which had their own foyer, 2 executive offices and staff area of around 12-15 people. The zones were carefully designed to give access from all the sides to all the 4 offices.

The wall dividing 2 office zones was designed with a combination of wood and grass abstract, which started from the staff area and continued to the executive’s room to give a feeling of oneness and eliminate the hierarchy that may occur due to division of cabin spaces. The abstract was designed carefully by balancing the pine wood and grass. The abstract was placed on the wall where fused sunlight through glass would enhance the texture of pine wood and grass. The partition between the staff offices was created using louvers as to mentally separate the place and visually giving a look of one big office. Another interesting element of the design is the ceiling. We had designed the ceilings with exposed pipes and ducts. The PVC pipes connecting the light were painted black to provide extra attention on the ceiling. The color scheme chosen for the entire office was black, grey, brown and beige. Different tones of grey were used on structural elements like ceiling, columns and beams. The partition frames were made of wood with black polish to create bold lines between the spaces. Brown color laminates were used on the table with grey color tabletop laminates to blend in the entire theme. The low height beige colored chairs and sofa were selected deliberately to stand out in the entire cabin.

The interiors of the walls were designed to suit the profession with grafities, models, frames and stickers with motivational quotes to enhance the spaces.

  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio
  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio
  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio
  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio
  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio
  • The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio <br> photographs: ACad Studio
    The Wooden Harmony, Golf Course Road, Gurugram; ACad Studio
    photographs: ACad Studio

final sector 27 drg.-Model

fact file:

  • project: The Wooden Harmony
  • location: Golf Course Road, Gurugram
  • architect: Aayush Chaudhary, Co-Founder, Principal Architect
  • firm: ACad Studio
  • area: 3,000-sq.ft
  • year of completion: 2019
  • photographs: ACad Studio

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news