Home Projects Gallery Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects

Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects

The site Parva, Hubbali, Karnataka designed by the architects for themselves (Kabbur architects) faces an open plot meant for park as per CDP. It is slightly elevated from the foreground and major part of the city, including the hillock can be seen. It is this pre-thought decision that waves into the design of this house. Contextually to maximize the use of the site and to incorporate the ideology, an extrovert concept was adopted.

There is a 680-sq.ft of office space at the ground floor and a 1,720-sq.ft of residence on the first and second floor. There is a spiral staircase within the courtyard that connects the office and residence. The courtyard as a design element helps bring the ‘outside’ inside and adds to be the interaction space. The interconnecting spaces within the house are open or have glass partition and wave into each other acting as interaction spaces. To add to this, the double height living room and family lounge is framed by the double height glass façade. The glass is on the east side overlooking the park, welcoming the ‘outside’ inside in a magnificent way. What more can you ask for at your home, wake up with the sunrise framed glamorously just for you at your house. Major part of the city can be seen through this glass. As a piece of innovation, an 8-mm metal sheet is bent and articulated into the staircase in the double height area. All of this part of the extrovert planning depicts the ideology of the personalities staying within. Being architects by profession they took this initiative to make this building self-sustained even in terms of power supply, by equipping it with solar power supply. This unconventional and extrovert design stands out and welcomes warmth within the house.

  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects
  • Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects <br> photographs: Kabbur architects
    Parva, Hubbali, Karnataka; Kabbur architects
    photographs: Kabbur architects

Slightly elevated from the foreground, the visual identity of the built form is the double height cube with glass that jets out at the first and second floor of the front façade. The use of contrasting colours and materials help justify the geometric built form and highlight the cantilevered cube. The use of horizontal stripes of Kadappa stone cladding with aluminium groves on the ground floor and the vertical bands of walls at the backdrop helps emphasize the jet out cube. The cube is plastered and painted white.

fact file

  • project: Parva
  • client: Kabbur architects (Ar. Spoorti Kabbur)
  • location: Hubbali, Karnataka
  • site: East facing, 30’ x 40’
  • built-up area: 2,400-sq.ft
  • Year of completion: 2013
  • photographs: Kabbur architects

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news