Home Projects Gallery My First School, Tiruvannamalai

My First School, Tiruvannamalai

Vaishnavi and Raja established “My first school” with a zeal to improve the quality of education in their hometown of Tiruvanamalai. The school progressed rapidly and needed a larger campus setup – a place which reflected the philosophy espoused. The site chosen was on the outskirts of the city and was surrounded by rice fields and coconut grove. The famous Arunachala Hill of the town Tiruvannamalai was visible from the land.

The brief to the architects was to develop a campus for children from kindergarten to 12th standard. A complete master plan was prepared. The land parcel was of 3.5 acres. The construction was done in phases. The first phase comprised classrooms for grade 1-8, laboratories, library, dining area and administration office space. The school followed CBSE curriculum which has specific area requirements for classrooms, laboratories, library and other common spaces. Given the semi-arid climate of Tiruvannamalai, the semi open spaces were a crucial part of the design requiring shaded play spaces. This shaded play spaces were integrated in the building planing the broad passages.

Each classroom was uniquely designed to allow for a different experience every year as the children grow. The classrooms were notionally divided into two spaces – one is the learning space and a smaller secondary space for group discussions. This division is achieved by changes in the colour of the cement floor. Most of the classrooms access a semi open space which is either a verandah or a screened balcony. Balconies connecting classrooms were designed with angled vertical louvers so as to minimize glare but allow breeze through. Windows facing the west and north façade were shaded with vertical and horizontal shading devices respectively to cut off the heat gain and the glare in the classrooms.

  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • Site plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    Site plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • Ground floor plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    Ground floor plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam
  • First floor plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions <br> photographs: Vivek Muthuramalingam
    First floor plan, My First School, Tiruvannamalai; Biome Environmental Solutions
    photographs: Vivek Muthuramalingam

The library was in the basement to which is attached a calming space of a meditation room. The axis of the administrative section of the building was broken from the academic section to block direct visibility and thereby introduce a surprise element. Various elements were introduced in the design nudging the children into learning through play. The porous wall between the corridor and the music room invited the kids to climb, which helps develop their upper body strength. The kitchen and dining were in a separate block due to their functionality. This is a tall space which was also used as a badminton court.

fact file

  •  project: My First School
  • location: Tiruvannamalai
  • architects: Biome Environmental Solutions
  • area: 31,500-sq.m
  • manufacturers: AutoDesk, Jaquar, Panasonic, TATA Pigments, Trimble, cera
  • architect-in-charge: Chitra Vishwanath, Anurag Tamhankar
  • design team: Chitra Vishwanath, Anurag Tamhankar, Anuja Bhandari
  • client: Raja
  • engineering: MESHA Consultants
  • MEP consultants: HMN Techconsultants Private Limited
  • contractors: Ranganath
  • year: 2019
  • photographs: Vivek Muthuramalingam

Subscribe to our newsletter

To be updated with all the latest news from Sawdust

reports

moves

tenders

latest news